Haareigenschappen deel 3

Gepubliceerd op 16 april 2019 om 22:57
Het is belangrijk om te testen of je proteïne-gevoelig bent of dat je haar juist behoefte heeft aan proteïne. Dit doe je door de elasticiteitstest (stretch test) uit te voeren. Doe deze test regelmatig opnieuw, omdat je haarelasticiteit kan veranderen.
Wat heb je nodig:
  • Liniaal / meetlint / rolmaat / download hier een liniaal;
  • Eén of meerdere haartjes (afgeknipt of natuurlijk uitgevallen);
  • Bij voorkeur 2 pincetten;
  • Eventueel een rekenmachine .
 
Stretch test: Door middel van de stretch test kun je testen of je haar wel of geen proteïne nodig heeft. Haar dat goed in balans is qua vocht en proteïne, heeft een ideale elasticiteit. Dat wil zeggen dat de haar uitrekt en daarna ook weer terugspringt in de oorspronkelijke staat. Door onderstaande stappen te volgen kun je kijken of je haar een goede elasticiteit heeft of niet.
• Gebruik voor de test een losse haar, die is afgeknipt of op natuurlijke wijze is uitgevallen. Het is namelijk belangrijk dat de haar nog niet eerder is uitgerekt (door deze eruit te trekken). Je kunt de test het beste uitvoeren met nat haar.
• Pak de haar met beide handen stevig beet tussen duim en wijsvinger, wikkel de haar eventueel om je wijsvinger en trek de haar voorzichtig uit tot deze strak begint te staan (of gebruik 2 pincetten).
• Houd het stukje haar tussen je vingers langs een liniaal (A).
• Rek de haar verder uit en kijk tot hoever je de haar kan uitrekken (B).
Elasticiteit = (B - A) / A * 100%
Stel dat (A) 12 cm is en stel dat (B) 16 cm is. Je haarelasticiteit bereken je als volgt:
Elasticiteit = (16 - 12) / 12 * 100% = 33,3%
Oftewel:
16 - 12 = 4
4 / 12 = 0,33
0,33 * 100% = 33%
Door 2 pincetten te gebruiken voorkom je dat het haartje uit je vingers glijdt.

In dit filmpje wordt voorgedaan hoe je de elasticiteitstest uitvoert en hoe je vervolgens de elasticiteit uitrekent: https://youtu.be/ujrWv8_U-bg
Lage elasticiteit/haar met te veel proteïne: Dit haar breekt bijna direct af zonder mee te rekken (minder dan 20%). Het haar bevat te veel proteïne, waardoor het ruw en stro-achtig aanvoelt en het snel afbreekt. Reinig je haar met een CG-vriendelijke-shampoo om alle proteïne te verwijderen en vermijd vervolgens proteïne totdat je haar weer wat meer in balans is. Tevens is het aan te raden om de volgende ingrediënten zo veel mogelijk te vermijden, omdat deze vaak niet goed werken bij proteïne-gevoelig haar: kokosolie, aloe vera en castor oil. Gebruik producten op waterbasis, leave-in conditioners en deep conditioners.
Normale elasticiteit/in balans: Dit haar rekt ongeveer 30% mee en breekt dan af. De balans tussen vocht en proteïne is goed. Het haar rekt een beetje mee, maar springt ook weer goed terug in de oorspronkelijke staat. Het breekt niet snel. Blijf observeren hoe je haar reageert en kies voor balans in je producten qua proteïne en hydratatie.
Hoge elasticiteit/haar met te weinig proteïne: Dit haar rekt veel mee (meer dan 50%). Dit haar bevat te veel vocht en is dus (te) goed gehydrateerd. Het voelt droog, futloos en slap aan, is pluizig, erg elastisch en de krul blijft er niet goed in zitten. Het advies is om producten te gebruiken waar proteïne in zit. Je kan daarnaast eventueel ook een proteïne behandeling doen, maar begin voorzichtig en blijf je haar observeren.
Bovenstaande test is slechts een indicatie. De elasticiteit van je haar kan veranderen door de producten die je gebruikt. Het kan daarom zinvol zijn om de test vaker te herhalen. Proteïne is ook nodig voor gezond haar, dus blijf het niet zomaar vermijden, maar blijf je haar observeren. Als je merkt dat je haar anders is gaan reageren, kun je je producten hier op aanpassen. Het is de kunst om de juiste balans te vinden tussen vocht en proteïne.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb