CG Methode

Gepubliceerd op 16 april 2019 om 23:01

Stap 1: Wassen

Stop met gewone shampoo! De meeste gewone shampoos bevatten sulfaten. Dit zijn agressieve reinigers die je haar uitdrogen. Ze verwijderen namelijk datgene wat je haar nodig heeft, zoals de natuurlijke olie die je hoofdhuid produceert. Krullend haar is van nature al droog en heeft die olie dus juist hard nodig. Sulfaten beschadigen ook de buitenste laag van je haar, die bestaat uit schubben.
Boven: gezonde haar (schubben liggen vlak). Onder: beschadigde haar (schubben staan open).
Bij een gezonde haar liggen de schubben plat. Dan reflecteren ze licht en glanst je haar. Bij een beschadigde haar staan de schubben open. Dan ontstaat er een ruw oppervlak en zal je haar niet glanzen. Sulfaten beschadigen deze schubben. De schubben worden schilferig, ruw en steken meer uit. Hierdoor breken haarschubben sneller af en ontstaan er sneller knopen in je haar.
WACHT! Was je haar voordat je begint met de CG methode nog 1x met een sulfaten shampoo. Dit heet de “final wash”. Daarmee reinig je je haar nog 1x van alle “slechte” ingrediënten die je hierna gaat vermijden. Daarna is je haar helemaal schoon en kun je beginnen!
Na deze “final wash” is het aan te raden om een CG vriendelijk haarmasker te gebruiken, om het uitdrogende effect van de sulfatenshampoo te herstellen.
Waarmee was je je haar de volgende keer dan?
  • met een CG-vriendelijke sulfaatvrije shampoo, of
  • met een CG-vriendelijke conditioner (dit heet “co-wash”)
Je hoofdhuid zal er misschien aan moeten wennen dat je geen sulfatenshampoo meer gebruikt. Je haar en hoofdhuid kunnen in het begin wat vet aanvoelen, maar dat zal na een tijdje minder worden.
Hoe vaak moet je je haar wassen? Dit hangt af van je haar, van wat je zelf fijn vindt en van hoe lang je de Curly Girl methode al volgt.
We adviseren om CG vriendelijke shampoos niet vaker dan 1x in de week te gebruiken, liefst nog minder. Ondanks dat ze sulfaatvrij zijn, kunnen ze toch een ietwat uitdrogend effect hebben. Gebruik daarna dan ook altijd een CG vriendelijk haarmasker. Het is aan te raden sowieso wekelijks een haarmasker te gebruiken.
De overige keren dat je je haar wil wassen doe je dat met conditioner (co-wash). Wassen met conditioner kun je zo vaak doen als je nodig vindt.
Als je wat verder in het proces bent, wordt je haar beter gehydrateerd en hoef je waarschijnlijk minder vaak te wassen.
Hoe kun je je haar het beste wassen? Als je je haar nat maakt onder de douche, laat het water dan rustig door je haar lopen en wrijf er niet te veel doorheen. Laat je krullen zoveel mogelijk intact. Masseer je hoofdhuid goed, in ronddraaiende bewegingen. Zo komt 'vuil' goed los en wordt de bloedtoevoer naar je hoofdhuid gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat er voedingsstoffen naar de haarfollikels (haarzakjes) gaan, waardoor je haar gezond blijft en groeit. Als je shampoo gebruikt, was dan bij voorkeur alleen je hoofdhuid. Spoel de shampoo of conditioner rustig uit, wrijf ook nu niet te veel in je haar.

Stap 2: Conditioner

Gebruik na het wassen een conditioner om je haar te hydrateren. Als je net begint met de Curly Girl methode of als je haar is beschadigd, heb je waarschijnlijk meer conditioner nodig. Als je haar wat meer gehydrateerd is kun je misschien wat minder gebruiken. Experimenteer met verschillende hoeveelheden conditioner en vindt uit wat het beste is voor jouw haar.
Gebruik een CG vriendelijke conditioner, zonder siliconen en minerale oliën. Omdat je geen sulfatenshampoo meer gebruikt, kun je siliconen en minerale oliën ook niet meer uit je haar wassen. Daarnaast kun je de meeste siliconen ook beter vermijden omdat ze niet goed zijn voor je haar.
scrunchen
Hoe kun je conditioner het beste aanbrengen? Breng eerst de conditioner van boven naar beneden aan (van je hoofdhuid naar de haarpunten) door met je vingers door je haar te glijden. Als je lang haar hebt, “scrunch” (zie afbeelding hiernaast) je vervolgens je haar omhoog (dus richting je hoofdhuid). Deze tegengestelde beweging zorgt ervoor dat je krulpatroon wordt bevorderd. Je haar is voldoende gehydrateerd als:
  • je bij het “scrunchen” een melkachtig mengsel van water en conditioner uit je haar knijpt,
  • je haar bij het “scrunchen” het geluid maakt van doorweekt haar
  • als je haar verzadigd en glad van conditioner aanvoelt
Als dit nog niet het geval is, gebruik dan nog wat extra conditioner en water en “scrunch” nog even door tot je dit effect hebt bereikt.
Je kunt je haar het beste kammen als het doorweekt is met water en conditioner. Doe dit niet als je haar droog is. Conditioner vult de 'gaten' tussen de haarschubben, waardoor je haar gladder wordt. Hierdoor is het gemakkelijker en minder schadelijk om eventuele klitten voorzichtig uit je haar te halen.
Gewone borstels zijn niet CG vriendelijk. Ze verstoren je natuurlijke krulpatroon, halen je krullen uit elkaar (wat pluizend haar veroorzaakt) en ze kunnen je haren breken door de bolletjes aan het einde van de pinnetjes. Gebruik je vingers (“finger comb”) om door je haar te kammen, of gebruik een borstel zoals een Tangle Teezer of een Denman Brush.
Voor de meeste krultypes wordt geadviseerd een deel of zelfs alle conditioner in je haar te laten zitten. Dit klinkt misschien gek, maar krullend haar heeft die extra hydratatie echt nodig om voldoende gehydrateerd en pluisvrij te blijven. Krullend haar zal hier niet snel vettig van worden. Het haar zal absorberen wat het nodig heeft en het overtollige zal je er bij het drogen uitwringen.

Stap 3: Styling

Na het wassen van je haar kun je diverse CG vriendelijke stylingproducten gebruiken. Welke producten voor jouw haar geschikt zijn kun je uitvinden door de bestanden over de haareigenschappen en productkeuze te lezen.
Na het wassen laat je dus je gewone conditioner of een speciale leave-in conditioner in je haar zitten. Meestal wordt er daarna een CG vriendelijke gel (zonder siliconen en uitdrogende alcohol) gebruikt om je haar te stylen. Het geeft “hold” en is licht waardoor je krullen minder snel uitzakken. Gebruik gel op nat haar. Sommige soorten gel worden hard (“gel cast” / ”crunch”) als je haar opdroogt. Dit is niet erg, het helpt de natuurlijke vorm van je krullen behouden tot je haar droog is. Als je haar volledig is opgedroogd (niet eerder!) kun je de “gel cast” verwijderen door je haar voorzichtig te “scrunchen”. Het resultaat is zachte, goed gedefinieerde krullen.
Hoe moet je je haar drogen? Droog je haren nooit met een gewone badstof handdoek. Deze stof is te ruw, waardoor pluis wordt veroorzaakt. Maak gebruik van een T-shirt of een microvezelhanddoek. Wrijf er niet mee over je haren, maar knijp er voorzichtig overtollig water mee uit je haar of wikkel je haar erin.
Als je het meeste vocht uit je haar hebt gehaald met een doek/T-shirt, kun je clips bij je haaraanzet gebruiken om bovenop wat meer volume te creëren en om je haar sneller te laten drogen. Als je je haar aan de lucht laat drogen, kom dan zo min mogelijk aan je haar. Dit voorkomt pluis. Als je je haar wil föhnen, gebruik dan een diffuser en föhn je haar op een zo laag mogelijke temperatuur.
Tip: Laat je haar regelmatig bijpunten. Het verfrist je haar, je krullen, het geeft 'lucht' en ruimte zodat je haar beter zuurstof en vocht kan opnemen.

Samenvattend zijn dit de stappen die we hierboven hebben beschreven:
WELKE PRODUCTEN MOET IK NU GAAN GEBRUIKEN?
We hebben het nu steeds gehad over CG vriendelijke producten (shampoos, conditioners, gel en andere styling producten). Daarmee worden producten bedoeld zonder sulfaten, siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Deze ingrediënten ga je vermijden omdat ze:
1. niet (goed) uit je haar zijn te verwijderen zonder sulfatenshampoo (en deze wil je dus gaan vermijden)
2. deze ingrediënten zelf ook niet goed zijn voor je haar. Siliconen en minerale oliën leggen bijvoorbeeld een afsluitend laagje om je haar (hierdoor verstikt je haar en dringen vocht en andere producten niet door tot je haar, waardoor je haar uitdroogt).
Op het plaatje hieronder kun je een korte handleiding vinden hoe je deze slechte ingrediënten kunt herkennen. Helaas zijn hiermee niet alle ingrediënten te beoordelen, maar dat kan a.d.h.v. onze uitgebreide ingrediëntenlijst.
We hebben ook al een aantal producten geselecteerd die CG vriendelijk zijn en verzameld in de productenlijst.
Maar let op: niet elk product past bij elk type haar! Het is daarom goed om eerst je haareigenschappen te leren kennen, zodat je beter gaat begrijpen wat jouw haar nodig heeft. Daarover lees je meer in de bestanden over haareigenschappen (deel 1, deel 2 en deel 3) en in het bestand over productkeuze.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb